پلیمر چیست؟
پلیمر از لغت “پلی” که به معنای چندین و “مر” خلاصه شده لغت مونومر به معنای واحد های تشکیل دهنده یا قطعه تشکیل شده است که در ترکیب پلیمر به معنای تعداد بسیار زیادی از واحد های عناصری از قبیل کربن و هیدروژن و دیگر عناصر از این دست است.
در تولید مواد پلیمری زنجیره ای از واحدهای عناصر به یکدیگر قلاب و پلیمریزه میشوند و تولید نوع منحصر به فردی از مواد پلیمری را میدهند.
در طبیعت پلیمرها به وفور دیده میشوند که از جمله آنها میتوان به مو، شاخ حیوانات و ابریشم عنکبوت نام برد.
اکثر نمونه های پلیمری قابلیت ذوب مجدد دارند یا به اصطلاح ترموپلاستیک نامیده میشوند ولی همه پلیمر ها اینگونه نبوده و دارای انواع ترموست نیز میباشد که این گونه پلیمرها در اثر گرما ذوب نمی شوند و تنها در دماهای بسیار بالا بصورت برگشت ناپذیر تجزیه میشوند.
پلیمر ها بصورت انفرادی استفاده نمی شود و نیاز به تصحیح خواص در موارد کاربردی دارد.
افزودنی های پلیمری شامل مواردی مانند نرم کننده ها، رنگدانه ها، آنتی uv ، پف کننده، دیرسوز کننده و نرم کننده ها که باعث بهبود ویژگی های موجود وگاها تولید خواص ویژه می شود.
نرم کننده ها ازجمله افزودنی های رایج مواد پلیمری است که موجب افزایش انعطاف پذیری و دوام پلیمر ها یا بسپارها می شود.
رنگدانه ها نیز به نوعی افزودنی پرکاربرد پلیمرها است چرا که به دلیل کاربردهای بسیار زیاد پلیمرها در صنایع مختلف نیاز به وجود رنگ ها و طرح های مختلفی دارند و این نیاز باید با تزریق رنگدانه های معدنی و آلی به مواد اولیه پلیمرها افزوده شود تا نتیجه مطلوب و مورد نظر تامین شود.
انواع پلیمر
پلی پروپیلن
این ماده غیر سمی و بدون بو بوده و در زمان آتش گرفتن مانند شمع ها عمل کرده و ذوب میشود و البته شعله ای بدون دود را داراست.
از خواص این نوع پلیمر میتوان به سبکی، سختی و مقاومت شیمیایی و ظاهری با جلای بالا که عامل ایجاد تنوع در بین محصولات تولیدی از این ماده اولیه میشود نام برد.
پلی کربنات
این نوع از خانواده پلیمرها در زمینه های قالب سازی و تغییرات حرارتی کاربرد دارد.
پلی کربنات به عنوان جایگزین شیشه در بخش های مختلف ساختمانی و نماسازی و پوششی معرفی شده است و بعنوان سخت ترین ماده شفاف در این زمینه شناخته می شود.
این نوع ورق ها قابلیت عبور نور از 35 تا 82 درصد را داراست که با توجه به نیاز طرح ها مورد استفاده قرار می گیرد.
این محصولات با ویژگی هایی مانند سبکی، عایق بودن صوتی، ضربه پذیری و مقاومت بالای ورق ها در مقابل ضربه و عوامل جوی ماندگاری بالایی دارد که موجب کاربری بالا و افزایش مصرف این نوع پلیمر ها شده است.
در ساخت و احداث گلخانه ها که بهینه سازی انرژی بسیار حائز اهمیت است میتوان از خواص این پلیمرها استفاده کرد که موجب جلوگیری از ورود گرما در تابستان و خروج هوای گرم در زمستان میشود و همچنین بسیار مقرون بصرفه تر نسبت به شیشه و بسیار مقاوم تر از پلاستیک است.
از معایب پلی کربنات ها میتوان به موضوع گرمایش بیش از حد سطح زیرین در ماه های گرم سال و همچنین خش پذیری سطح ورق اشاره کرد.
پلی وینیل کلراید
سومین پلاستیک پرمصرف دنیا محسوب میشود.
pvc به صورت نرم و سخت وجود دارد و هرکدام در مصارف مخصوص خود کاربرد دارند به عنوان مثال از pvc نرم در تولید سفره و کاغذ دیواری و سخت در تولید اسباب بازی و تجهیزات ساختمانی استفاده میشود.
از مزایای پلی وینیل کلراید می توان به مواردی از جمله طول عمر بالا، فراوانی، عایق رطوبت و الکتریسیته، ضد آتش، ارزانی، چگالی بسیار بالا و درنتیجه مقاومت در برابر تغییر شکل، مقاومت شیمیایی بالا و تحمل کششی اشاره کرد.
پلی اتیلن
از نمونه های پلی اتیلن ها که مشتقاتی بسیار پرکاربرد در صنایع مختلف هستند میتوان به محصولات ژئوسنتتیک اشاره کرد.
محصولات ژئوسنتتیک یکی از نمونه های کاربرد پلیمری است که طیف گسترده ای از صنایع را تحت پوشش قرار میدهد و در سالهای اخیر بسیار پیشرفت کرده و در میان صنایع مختلف اعتبار کسب کرده است. لوله های پلی اتیلنی، اتصالات پلی اتیلنی و مخازن پیش ساخته بخشی از کاربردهای پلیمرهای پلی اتیلنی و در ارتباط با ژئوسنتتیک ها است. درمیان محصولات ژئوسنتتیک نیز ژئوممبران ها بسیار کاربردی هستند که در صنعت کشاورزی ، ساخت و ساز، طرح های عمرانی و همچنین طرح های صنعت و معدن و ذخیره سازی زباله ها و دفع آلودگی های زیست محیطی کاربرد دارند. ژئوممبران ها انواع و شکل های مختلفی داشته که هرکدام برای کاربردهای مختص خود استفاده می شوند.